Jag är född och uppvuxen i Norrland och flyttade söderut i början av 90-talet för att studera. Jag har alltid varit intresserad av att lära mig mer om människan och om hur vi fungerar; om hur vi påverkar och påverkas i olika sammanhang. Jag är också intresserad av existentiella frågor och om hur vi kan främja hälsa på olika nivåer. Ju mer jag har lärt mig desto mer inser jag att det finns att lära. En hel del av min kunskap kommer från samtal och möten med människor jag träffat genom de människovårdande yrken jag haft genom åren. Jag har jobbat inom socialtjänsten, på härbärgen, som kurator inom rehabilitering och som kurator inom primärvården. I varje nytt möte lär jag mig någonting nytt och jag hoppas att jag får fortsätta lära nytt så länge jag lever.
Utbildning
- Fil kand examen i psykologi (1995).
- Socionomexamen (1998).
- 2014 – kurs i Acceptance and Commitment Therapy (ACT) som är en sk tredje vågens Kognitiv Beteendeterapi (KBT). Man lär sig bl a att vara mer medvetet närvarande i nuet, att inte förlora sig i sina tankar, att identifiera sina värden och sedan att börja agera i enlighet med dem. Man behöver såklart också jobba med att utmana det som hittills hindrat en att göra det.
- 2014-2016, tvåårig grundläggande psykoterapiutbildning utifrån ett Kognitivt Relationellt förhållningssätt – en inriktning som faller in under paraplybegreppet KBT. Den utgick bl a från inlärningsteori, affektteori, anknytningsteori, filosofi, existentiell terapi – med en röd tråd av mindfulness och fokus på det relationella.
- 2018, ettårig vidareutbildning inom Compassion Focused Therapy (CFT), också den en sk tredje vågens KBT. Det är en integrativ terapi med inslag av flera metoder, både KBT och psykodynamisk terapi (PDT), samt en rad olika teorier såsom evolutionsteori, affektteori, neurovetenskap och anknytningsteori. Det inte ovanligt att skam och självkritik leder till psykisk ohälsa, precis som att de ofta orsakar en ond cirkel av psykiskt illamåendet. I terapin övar man upp egenskaper och förmågor som hjälper en att öka förmågan till inre lugn och trygghet, samt övar sig på att närma sig det som är svårt i en själv och hos andra med en vilja att göra någonting för att lindra lidandet. Man tränar sin förmåga till compassion, dvs medkänsla, till andra och till sig själv – självmedkänsla.
- 2019- 2022, psykoterapeutprogrammet på Högskolan SAPU. Psykoterapeut-legitimationen utfärdad av Socialstyrelsen i juni 2022. Integrativ terapi med huvudinriktningarna Känslofokuserad terapi (AFT), Kognitiv Beteendeterapi (KBT) samt de metodöverskrivande gemensamma faktorerna (common factors).
- HT 2022 och VT 2023, EMDR-kurs (Eye Movement Desensitization Reprocessing Therapy) Del 1 och Del 2, IHPU – Pykologiutbildarna Psykologförbundet, Kerstin Bergh Johannesson. Med EMDR stabiliserar man, bygger resurser och bearbetar trauman.
- Hösten 2023, kurs i neurofeedback via Neurofeedback Sweden. Grundkurs i neurofeedback med specifik inriktning mot trauma, enligt Sebern Fisher. Neurofeedback används för att träna hjärnan till självreglering, affektreglering, som ett komplement till terapin.