Jag arbetar med integrativ och individanpassad terapi. Integrativ terapi innebär att terapeuten utgår från flera olika teorier och metoder. Vi undersöker och kartlägger det du söker hjälp för och vilka förväntningar du har på terapin. Terapin individanpassas sedan genom att jag försöker anpassa mitt arbetssätt utifrån dina behov. Vi bygger en allians – en av de viktiga grunderna i all slags terapi. Det innebär att vi har en samsyn kring vad problemet är, hur vi skall jobba för att förändra det, att vi har ett gemensamt mål som vi jobbar mot och att det känns bra i vårt samarbeta. Min lyhördhet för hur du har det i terapirummet är viktig; att jag kan hjälpa dig att känna dig så trygg som möjligt samt att du också upplever att det går att prata om när något inte känns bra – när det ”skaver” – för att vi i de situationerna skall kunna reparera alliansen och fortsätta vårt samarbetsprojekt.
Jag har ett relationellt förhållningssätt och arbetar i huvudsak utifrån AFT – Affektfokuserad (dvs känslosofokuserad) terapi; CFT-Compassionfokuserad terapi (nyare form av KBT) och EMDR – Eye Movement Desensitization Reprocessing Therapy (metod för stabilisering och att bygga upp resurser inför den traumabearbetning som metoden används till). Övriga inspirationskällor: Anknytningsteori, Mindfulness, Poly Vagal Theory, Existentiella perspektiv, Filosofi i allmänhet, Relationell terapi, Kroppsterapier, Neurovetenskap.
Jag jobbar också med NFT- Neurofeedbackträning som ett komplement till psykoterapin. Med neurofeedback tränar man hjärnan att öka förmågan till självreglering, affektreglering. Vid just trauma vill man lugna ”den rädslostyrda hjärnan”. Inför träningen sätts sensorer på huvudet vilka fångar upp de olika hjärnvågorna. Själva träningen görs sedan via ett dataspel som ger hjärnan feedback genom pip när den gör det man vill att den skall träna utifrån just denna hjärnas fungerande. Låter det krångligt? I t ex Bessel Van Der Kolks bok ”Kroppen håller räkningen” finns ett helt kapitel om Neurofeedback där du kan läsa mer.